sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Millaista on opiskella kokiksi?

Heippa ihanaiset! Yhteishaut ovat ihan kohta käsillä ja monet pähkäilevät jatko-opiskelupaikan kanssa. Ajattelin vähän valaista kokin opintoja niille joita ruoanlaitto ja kokin työ kiinnostaa. Kokiksi opiskelu ei ole helppoa, mutta tästä ammatista ei todellakaan ole kenelläkään mitään haittaa. Ruoanvalmistus on aivan varmasti jokaisen arkipäivää, kun omilleen muuttaa. Jos ei halua elää pelkällä mikropizzalla ja valmisruoilla on kokiksi opiskelu yksi hyvä vaihtoehto!

Miten minä päädyin opiskelemaan kokiksi?

2014 keväällä ysin yhteishaut koittivat ja olin aivan varma, että haen Ylivieskaan lähihoitajakouluun. Ja niin hainkin. Laitoin hakemuksen vetämään Ylivieskaan ja parin päivän päästä alkoikin kaduttamaan tehty haku. Olisin joutunut muuttamaan Ylivieskaan asumaan tai kulkemaan linja-autolla vajaa 60 km suuntaansa päivässä eikä sekään houkutellut ollenkaan. Kaverini haki Nivalaan ammattiopistoon catering-linjalle ja aloin itsekin miettimään. että miksi en itse hakisi samalle linjalle? Pidän ruoanlaitosta ja leivonnasta ihan älyttömästi, joten ei catering-ala minulle ainakaan ihan täysin väärä olisi. 
Menin seuraavana päivänä opomme juttusille ja teimme uuden hakemuksen, mutta tällä kertaa Nivalaan hotelli-,ravintola- ja catering-alalle. Seuraavaksi alettiin jännittämään sitä, että hyväksytäänkö minut kouluun sisään.
Kesän lopussa tulokset tulivat ja minut oli hyväksytty opiskelamaan hotelli-,ravintola- ja catering-alan perustutkintoa Nivalan ammattiopistoon erittäin hyvin pistein. Välillä kaduttaa, että jätin tilaisuuden käyttämättä unelmani parissa hoitoalalla, mutta mulla on koko elämä aikaa opiskella itseni lähihoitajaksi. Nykyisestä alastani olen kyllä pitänyt, mutta työkseni kokin hommia en varmaan kovinkaan kauan tule tekemään.

34


Mitä kokki-opiskelijalta vaaditaan?

Hyviä hermoja. Ihan oikeasti kokin työ ja jo kokin opinnot koululla ovat pelkästään kilpailua kelloa, itseä ja asiakkaita vastaan. Silloin tarvitaan rautaisia hermoja. Mulla on todella huonot hemot ja saan hermoromahduksen keittiöllä jo pienemmästäkin kiireestä ja paineen alla työskentelystä. Hermoja kun mulla ei paljoa ole niin sinnillä ja suomalaisella sisulla on pyrittävä luomaan itseä ja asiakkaita miellyttäviä annoksia oli kiire kuinka suuri tahansa. 
Kokkien tulee olla myös sinnikkäitä ja työllensä omistautuneita. Keittiöllä asiakkaiden annoksia tehdessä, voi helposti tehdä pieniäkin virheitä jotka vaikuttavat koko annokseen. Sen pienen virheen takia voi joutua aloittamaan alusta ja tässä kohtaa myös tarvitaan kestäviä hermoja, sinnikkyyttä ja kykyä omistautua työlleen. Asiakkaat ovat aina etusijalla ja annokset tehdään vaikka kymmenen kertaa uudestaan jos jokin on annoksessa vialla. Vaikka kuinka olisi oma tauko meneillään, tehdään työt ensin kunnialla loppuun ja sitten vasta edes ajatellaan taukoja. 

Meidän koululla pyöritetään kahvilaa nimeltään Catra, jossa me opiskelijat olemme myyjinä ja tarjoilijoina. Catrassa tarjotaan lounaita, jotka me opiskelijat valmistamme alusta loppuun ja tarjoamme asiakkaille. Olemme pari kertaa tarjonneet asiakkaille annoksia, joissa jokin osa on ollut epäkypsää. Tilauksia tulee monesti monta putkeen ja kiireessä annoksia tehdessä ei niinkään jouda tarkkailemaan ruokien lämpötiloja ja esimerkiksi pihvi voi jäädäkin raa´aksi. Asiakkaat ovat vaatineet uutta annosta ja olemme jokainen kerta pahoitelleet ja vieneet uuden annoksen tilalle. Asiakkaiden palautteesta ei saa ottaa itseensä vaan pitää ajatella palaute kritiikkinä, joilla voimme parantaa omaa toimintaamme. Kokin tulee siis olla myös joustava ja asiallinen.

34l

34f

Millaista keittiötyö on?

Keittiöllä työskentely sisältää paljon erilaista ja uutta opittavaa. Suurkeittiöillä valmistetaan ruokaa suurille määrile ihmisiä, kuten sairaaloissa ja kouluissa. Meidän koulumme suurkeittiöllä catering-opiskelijat valmistavat lounaan koko koulumme väelle yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa. Lounaan ajan täytämme linjastoa ja pidämme sen siistinä, jotta asiakkaan on mukavampi ottaa ruokaa lautaselleen. Tiskaamme kaikki tiskit, siivoamme keittiötä ja ruokasalia. Toimimme niin, kuin olisimme jo suurkeittiöllä oikeasti töissä.
Opetuskeittiöllä aka opparilla valmistamme päivästä riipuen aterian joko luokallemme tai Catraan asiakkaille. Harjoittelemme veitsen käyttöä, pilkomme äärettömän paljon kasviksia. Opetellaan, kuinka valmistetaan täydellisen sileä kiisseli. Ensimmäisenä vuonna emme valmistaneet jälkiruoiksemme melkeimpä mitään muita kuin kiisseleitä.
Suunnitellaan erilaisia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia ja mietitään yhdessä mitä erikoisruokavaliot ovat. Keittiöllä sitten toteutetaan näitä suunniteltuja ateriakokonaisuuksia ja lopuksi maistellan, miltä esimerkiksi gluteeniton kastike maistuu. Ensimmäisenä vuonna valmistettavat ruoat eivät ole kovinkaan haastavia vaan opetellaan enemmänkin perusjuttuja, joita myöhempinä vuosina voidaan soveltaa vaikeammiksi ja hienommiksi aterioiksi.


Työssäoppiminen?

Ensimmäisenä vuonna meillä oli työssäoppimista vain yhden jakson ajan eli kuusi viikkoa. Paikan sai päättää vapaasti, eikä mitään erityisiä kriteerejä paikalle ollut. Kunhan vain työpaikalla valmistettiin ruokaa.
Minä olin ekana vuonna työssäoppimassa ala-asteen keittiöllä. Oltiin jo ennen to-jaksoa oltu suurkeittiöllä, joten tiesin mitä tuleman piti. Töissä valmistin diettiruokia ja salaatteja, tiskasin ja pidin ruokasalin linjaston täynnä ja siistinä. Leivoin ja valmistin iltapäiväkerholle välipaloja. Koin oikeaa työelämää suurkeittiöllä, joka kyllä vakuutti minut, että suurkeittiölle en tahdo koskaan töihin :-D
Toisena vuonna meillä on työssäoppimista 3-7 viikkoa, aivan miten oppilas tahtoo töissä olla. Itse olen töissä 7 viikkoa ja to alkaakin jo 22.2, jonne on enää reilu viikko aikaa, hui. Kakkos vuonna to-paikan kriteereinä oli, että työpaikan täytyy olla á la carte -paikka. Itse menen töihin Abc:lle, sillä paikkakunnallani ei muita vastaavanlaisia paikkoja oikein ole. Abc:llä onneksi tarjotaan á la carte -annoskia, joten paikka hyväksyttiin koulullakin. Töissä minun sitten täytyy valmistaa á la carte-annoksia asiakkaille ja mahdollisesti myös tarjoilla ne heille.

Kolmantena vuonna työssäoppimista on sitten paljon enemmän, melkein puolet kouluvuodesta.


Muut opinnot?

Kokeilla on aivan samat atto-aineet kuin muillakin opiskelijoilla. Mutta esimerkiksi matematiikassa laskemme laskuja, jotka liittyvät meidän alaamme. Käymme läpi annoskokojen muuntamista ja lasketaan raaka-aine hintoja. Englannissa ja ruotsissa opetellaan oman alamme työvälineet ja kohteliaat pyynnöt. Kaikkea peruskauraa meidän alaa koskien.

34s

Jos olet miettinyt hakemista catering-alalle, toivon, että kysyt minulta kaikkea mieltä askarruttavaa! Vastaan taitojeni mukaan ja kerron mielelläni lisää kokin opinnoista!Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä edes jollekin yhteishaun kanssa kamppaileville! Loppujen lopuksi kokiksi opiskelu on oikein mukavaa ja erilaista. Koskaan ei ole samanlaisia keittiöpäiviä ja koulussa oppii rakastamaan mitä erilaisempia ruokia. Suosittelen tätä ala lämpimästi kaikille, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja tahtovat kehittää itseään ruoanvalmistajana sekä asiakaspalvelijana!

13 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen postaus ja varmasti auttaa niitä joilla yhteishaku on edessä ja jotka haluavat tietää vielä lisää catering-alasta :) Tosi ihana kuulla että sä olet löytänyt mieleisen alan ja viihdyt koulussa! Sulla on ihanan raikas blogi. Hyvää ystävänpäivää! <3

    http://bottleoflove.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Toivon kovasti, että tästä on apua yhteishaun kanssa kamppaileville ja varsinkin niille jotka kokin ammattia ovat ajatelleet :-) Sitä samaa sulle, vaikka hieman myöhässä vastaankin :D

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus! Sai hyvin selville, mitä kaikkea kokkiopintoihin kuuluu ja mitä siellä koulussa oikein tehdään :)

    http://lifeonearth-marianne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Hei tää oli oikeesti tosi mielenkiintoinen postaus! Oon joskus halunnut kokiksi, mutta nyt on taas sellainen vaihe etten tiedä, mitä haluan - suuntaan siis lukioon :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Haha itsellä oli kyllä myös ysillä sellainen 'mitä teen mun elämällä-tunne', mutta onneksi nykyään olen varma siitä mitä haluan! Tosin kokin työt eivät sitä mun unelmaa vastaa vaikka kokiksi opiskelenkin :-D

      Poista
  4. Tosi kattava ja mielenkiintoinen! :) Varmaan auttaa monia ammatinvalinnassa ja just sitten tietämään millaista tuokin on, ettei tulis niitä keskeytyksiä. Meille aikoinaan kauneudenhoitoalalle tuli ties kuinka monta, jotka ajatteli kosmetologien hommien olevan pelkästään kynsien lakkausta ja meikkausta, ja niitä se koulun puolesta itseasiassa on kaikkein vähiten joten aika moni jätti kesken.. :D Hyvä postaus kaikenkaikkiaan! Oma suunta alkaa kääntymään tänä keväänä oppisopimukselle valokuvaajaksi..! :)

    http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Tosi kiva postaus. Itse viime keväänä valmistuneena kokkina oli kiva pohtia että kuinka opintojen sisältö vaihtelee koulukohtaisesti. Olen itsekkin kirjoittanut postauksen aiheesta, käy ihmeessä kurkkaamassa jos kiinnostaa!
    http://e-exit.blogspot.fi/2014/02/kiinnostaako-ravintola-ala.html

    VastaaPoista
  6. Ihana postaus! Auttaa varmasti niitä joilla on yhteishaku edessä! :)

    VastaaPoista
  7. Tosi kiinnostava postaus! :--) Kamppailin itse aikoinaan leipuri-kondiittorin ja lähihoitajan välillä, mutta päädyin lopulta lähihoitajalinjalle jättäen leipomisen rakkaaksi harrastukseksi. Ehkä sitä vielä joskus!

    katiannausa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  8. Oi, olipas hyvä ja kattava postaus! Itse tosiaan opiskelen leipuri-kondiittoriksi ja meillä koulussa noita kokiksi opiskelijoita myös. Ihan hauskaa lukea mitä heilläkin on ja kuinka itseasiassa aika samanlaista on. Tosin itse olen YO-linjalla, eli tullut lukiosta.

    http://pamikyltsi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  9. Tosi hyvä postaus! Toivottavasti, joku alan opiskeluja miettivä eksyy lukemaan! :)

    VastaaPoista
  10. Kiva postaus, oli kyllä lähellä etten olisi kokiski hakenut peruskoulusta päästyäni. Mutta kokkailu kotona, se on hauskaa:)

    VastaaPoista